- آیا داروهای مربوط به مشکلات و بیماری های قبلی باید مصرف شوند؟
بله. بیمار باید تمام داروهای مربوط به مشکلات قبلی ( مثل فشار خون، دیابت و...) را طبق روال قبل مصرف نماید. بیماران مبتلا به روماتیسم و بیماران با مشکل قلب که داروی رقیق کننده خون مصرف می کنند برای شروع دوباره دارو با پزشک خود مشورت کنند.
- داروهای بعد از ترخیص شامل چه مواردی است؟
این داروها عموما شامل داروهای ضد انعقاد و مسکن هستند. در شرایط خاص ممکن است پزشک داروی دیگری تجویز نماید.
- آیا نیاز به داروهای مکمل و تقویتی هست؟
بهتر است در یکماه اول از ترکیبات آهن و روی استفاده شود.
- داروهای رقیق کننده خون تا چه مدتی باید استفاده شود؟
بسته به شرایط بیمار بین دو تا پنج هفته باید برای جلوگیری از لخته شدن خون در اندام از این داروها استفاده کرد.
- تعویض پانسمان و مراقبت از زخم جراحی چگونه است؟
در صورتی زخم خشک بوده و خونریزی نداشته باشد، هر سه یا چهار روز یک بار لازم است پانسمان تعویض شود. معمولا پانسمان اول بعد از ترخیص در مراجعه اول به مطب تعویض می گردد. در صورتی که زخم خونریزی یا ترشح داشته باشد بلافاصله و روزانه باید تعویض گردد.
تعویض پانسمان باید در بیمارستان یا درمانگاه و یا در منزل توسط پرستار انجام شود و نباید توسط افراد آموزش ندیده صورت گیرد.
- چه زمانی بخیه ها برداشته میشود؟
دو تا سه هفته پس از جراحی بخیه ها کشیده میشوند.
- چه زمان وچگونه بیمار می تواند استحمام کند؟
بیمار می تواند هر زمان که بخواهد استحمام کند ولی باید موضع جراحی را با پانسمان ضد آب بپوشاند یا تمام اندام را در نایلون یا پوشش مخصوص قرار دهد تا آب به زخم سرایت نکند.
- از چه زمانی می توان زانو را در آب فرو برد یا وارد استخر شد؟
از چهار روز بعد از کشیدن بخیه ها می توان وارد استخر شد. زخم باید ترمیم شده باشد و هیچگونه ترشحی نداشته باشد.
- در چه صورت باید با پزشک (مطب یا بیمارستان) تماس گرفته شود؟
در صورت تب بالا، خونریزی از زخم، تورم شدید اندام یا درد شدید باید اطلاع داده شود.
- بیمار چه زمانی بعد از ترخیص باید به مطب مراجعه نماید؟
حدود یک هفته بعد از جراحی لازم است مراجعه کند تا پس از معاینه، دستورات لازم برای ورزش و فیزیوتراپی را دریافت کند.
- برای تورم پا چه کار باید کرد؟
بهتر است در ماه اول و تا زمانی که ورم اندام فروکش کند روزها از جوراب واریس استفاده کرد. در حین مسافرت تا شش ماه باید از جوراب واریس استفاده کرد.
- آیا می توان از پله بالا و پایین رفت و چگونه؟
بله. در یک ماه اول در بالا رفتن از پله ابتدا اندام سالم را بالا بگذارید و در پایین آمدن از پله ابتدا اندام عمل شده را پایین بگذارید. بعد از تقویت عضلات و بهبود حرکات زانو می توان بصورت عادی از پله بالا و پایین رفت.
- ارتباط زناشویی از چه زمانی امکان پذیر است؟
از هر زمانی که احساس کند توانایی آنرا دارد و راحت است امکان پذیر است.
- نحوه استفاده از واکر و زانو بند چگونه است؟
تا سه هفته پس از جراحی باید از زانو بند استفاده کرد و حین راه رفتن از واکر استفاده نمود. در هفته اول نیاز به باز کردن زانو بند نیست. برای انجام حرکات ورزسی زانو از هفته دوم هر یک ساعت زانو بند باز شده و مجددا بسته میشود.بعد از سه هفته زانو بند نیاز نیست و یک عصا برای راه رفتن کافی است.
- رانندگی را از چه زمانی می توان شروع کرد؟
تا شش هفته پس از جراحی رانندگی امکان پذیر نیست. بعد از شش هفته بر حسب شرایط بیمار و در صورت اجازه پزشک امکان پذیر است.
- از چه زمانی می توان به سفر رفت؟
از هر زمانی که احساس راحتی کردید می توانید به سفر بروید. در مسافرت های طولانی هر یک ساعت پیاده شده و چند قدم راه بروید و ورزش های زانو را انجام دهید. وقتی پاها به مدت طولانی آویزان هستند از جوراب واریس استفاده کنید.
- از چه زمانی می توان به کار و شغل قبلی برگشت؟
بستگی به شغل شما دارد. در صورتی که کار سبک است بعد از یک ماه می توان به کار قبلی مشغول شد ولی چنانچه کار متوسط است و دارای فعالیت زیاد می باشد تا سه ماه امکان پذیر نیست.اصولا کسی که جراحی تعویض مفصل انجام داده است لازم است از کار سنگین برای همیشه پرهیز کند.
- راه رفتن و ورزش کردن به جه صورت باید باشد؟
بیمار باید حداقل در هر یک ساعت ده دقیقه راه برود. می تواند تمام وزن خود را روی پای عمل شده بگذارد. در هر ساعت حداقل باید ده دقیقه نیز ورزش کند.
- چه ورزشهایی باید انجام دهد؟
الف. حرکات پمپ مچ پا: باعث تسریع جریان خون دراندام شده و از تورم پا و لخته شدن خون جلوگیری می کند. این حرکت را در هر لحظه که به یاد آورد باید انجام دهد.
ب. انقباض عضله چهار سر ران: زانو را به پایین فشار داده و ماهیچه ران را سفت کرده و تا پنج ثانیه سفت نگه می دارد. پشت زانو باید به تخت بچسبد. می توان از یک حوله در زیر مچ پا استفاده کرد.
ج. بالا آوردن پا: در حالیکه زانو صاف است، تمام اندام را به اندازه نیم متر بالا آورده و تا پنج ثانیه نگه می دارد.
د. حرکات زانو: بیمار لب صندلی یا تخت نشسته و زانوی خود را خم و صاف می کند. می توان در حالت خوابیده با کمک یک کش یا ملحفه یا با کمک دست نیز این ورزش را انجام داد. پروتزهای جدید قابلیت این را دارند که زانو تا آخر خم شود.
- برای بی خوابی پس از عمل چه باید کرد؟
بیخوابی پس از عمل جراحی تا حدودی طبیعی است. در صورت نیاز می توان از داروی دیفن هیدرامین یا ملاتونین شب ها استفاده کرد.
- برای یبوست چه باید کرد؟
برای درمانیبوست باید از سبزیجات و میوه های خام استفاده نمود. ورزش و راه رفتن زیاد نیز کمک می کند. در صورت نیاز می توان از ملین ها مثل شربت شیر مگنزی، قرص های گیاهی یا شیاف بیزاکودیل استفاده کرد.
- آیا برای عبور از بازرسی فرودگاه مشکلی ایجاد میشود؟
در حین عبور از بازرسی فرودگاه آژیر به صدا در می آید. بهتر است از قبل مامورین را از وجود پروتز آگاه کنید و شلوار گشاد بپوشید تا بتوانید محل برش جراحی را نشان دهید.
- آیا لازم است قبل از اقدامات دندانپزشکی یا اقدامات درمانی دیگر آنتی بیوتیک استفاده نمایم؟
بله. لازم است قبل از هرگونه اقدام درمانی یا جراحی از آنتی بیوتیک استفاده شود. تا سه ماه بعد از تعویض مفصل، انجام هر گونه جراحی غیر اورژانس را به تاخیر بیاندازید.
- آیا می توان بر روی زمین زانو زد؟
بعد از چند ماه می توان روی زمین زانو زد. ممکن است ابتدا باعث ایجاد ناراحتی گردد ولی به پروتز شما آسیبی وارد نمی کند. گذاشتن یک بالشتک نرم در زیر زانو باعث احساس راحتیمی شود.
- انجام چه فعالیت ها یا ورزش هایی مجاز است؟
ورزش هایی مثل پیاده روی، استخر، دوچرخه و تمام ورزش هایی که جنب و جوش کمی دارند مجاز است.
- آیا نماز و عبادت کردن بر روی زمین و استفاده از توالت ایرانی مجاز است؟
نشستن به صورت دو زانو و چهار زانو و چمباتمه زدن و نشستن روی توالت ایرانی فشار زیادی به پروتز زانو وارد می کند و توصیه نمی شود.
- احساس می کنم بعد از جراحی پایم بلندتر شده است. چکار باید بکنم؟
در اغلب موارد طول دو اندام مساوی است. در بعضی موارد اندام عمل شده بلند تر می شود که بعلت صاف شدن اندام کج می باشد. در ابتدا اختلاف طول باعث اشکال در راه رفتن می شود ولی به مرور راه رفتن عادی میگردد. بندرت نیاز به اضافه کردن کفی به کفش مباشد.
- تا چه زمانی بعد از جراحی نیاز به پیگیری و مراجعه به پزشک دارم؟
پس از ترخیص از بیمارستان بیمار باید یک هفته بعد، سه هفته بعد، شش هفته بعد، سه ماه بعد از جراحی و سپس یک سال، دو سال، پنج سال و ده سال بعد برای پیگیری مراجعه نماید.