راهنمای بیمار
شکستگی گردن استخوان بازو
- شرح شکستگی
بازو استخوانی است که آرنج را به شانه وصل میکند. قسمتهای مختلف این استخوان میتواند دچار شکستگی شود. شکستگیهای این استخوان را از نظر محل به سه ناحیه کلی تقسیم میکنند.
- شکستگی در قسمت فوقانی نزدیک مفصل شانه یا گردن استخوانبازو
- شکستگی تنه استخوان بازو
- شکستگی نزدیک مفصل آرنج
- شکستگی قسمتهای بالایی استخوان بازو یا گردن بازو بطور شایع در زنان مسن دیده میشود در این افراد ناحیه سر و گردن استخوان بازو دچار پوکی شده و بدنبال زمین خوردن به راحتی شکسته می شود.
- انواع شکستگی گردن بازو
در افراد مسن ممکن است قطعات شکسته شده در هم فرو روند. گاهی اوقات ممکن است شکستگی گردن استخوان بازو همراه با دررفتگی سر استخوان بازو از درون حفره شانه باشد. خط شکستگی ممکن است یکی باشد و استخوان بازو به دو قطعه تبدیل شود. یکی سر استخوان و دیگر تنه استخوان بازو. گاهی خط شکستگی بیش از یکی است و در این حال ممکن است قسمت بالایی استخوان بازو به سه یا چهار قطعه تبدیل شود.
- علائم و نشانه ها
- به دنبال شکستگی گردن باز و علائم زیر در فرد بروز مینماید: مهمترین علامت این شکستگی درد در ناحیه بالای استخوان بازو و ناحیه شانه است فشار دادن این محل با دست موجب تشدید درد میشود حرکت شانه هم میتواند شدت درد را بیشتر کند.
- گاهی اوقات و بخصوص در مواقعی که قطعات شکسته شده در هم فرو میروند بیمار ممکن است درد زیادی را احساس نکرده و حتی
- بتواند شانه خود را حرکت دهد.
- در این شکستگی معمولا شانه متورم میشود. آسیب عصبی بصورت فلج شدن عضله بازویی و متعاقب آن عدم توانایی در بالا آوردن اندام فوقانی یا دست و کاهش حس لمس درسطح بیرونی پوست شانه.
ایجاد خونمردگی در ناحیه شانه و بازو که معمولا بعد از گذشت چند روز دیده میشود وسعت این خونمردگی بتدریج بیشتر شده و به طرف پایین بازو و حتی آرنج کشیده میشود.
- تشخیص شکستگی گردن استخوان بازو
پزشک معالج جهت تأئید شکستگی اقدامات زیر را انجام میدهد گرفتن شرح حال معاینه بالینی و بررسی توانایی فرد در باز کردن انگشتان و چرخش مچ دست به عقب توسط پزشک معالج جهت بررسی احتمال آسیب به عصب رادیال.
- رادیوگرافی ساده
- سی تی اسکن یا ام آر آی
- درمان
پزشک معالج جهت درمان این شکستگی اقدامات درمانی زیر را برای بیمار انجام میدهد:
- اساس درمان شکستگیهای گردن استخوان بازو این است که هر چه زودتر حرکات شانه شروع شوند.
- درمان غیر جراحی در مواردی که قطعات شکسته بدون جابجایی و در هم فرو رفته اند دست بیمار بوسیله نوعی باند به نام بانداژ ولپو به گردن آویزان و به تنه بسته میشود پس از ۳-۲ هفته که درد بیمار از بین رفت و قطعات شکسته شده تا حدودی به یکدیگر چسبیدند حرکات شانه بیمار تحت نظر پزشک یا یک فیزیوتراپ شروع میشود.
- درمان جراحی در مواردی که قطعات شکسته شده جابجایی دارند، انجام میشود در این روش پزشک ارتوپد پس از کنار زدن پوست و عضلات قطعات شکسته شده را در کنار یکدیگر قرار داده و آنها را به توسط پیچ و پلاک به یکدیگر ثابت میکند ممکن است در مواردی نیاز به خارج کردن سر و گردن استخوان بازو و جایگزین کردن آن با یک مفصل مصنوعی باشد.
- عوارض شکستگی گردن استخوان بازو
به دنبال شکستگی گردن استخوان بازو عوارض زیر ممکن است فرد بروز نماید
- عوارض پوستی بر اثر پاره شدن پوست روی استخوان
- آسیب به شریان زیر بغلی
- آسیب عصبی بازویی
- جوش نخوردن شکستگی
- خشکی مفصل بازو
- مراقبت
زمانی که فرد دچار این نوع شکستگی میشود اقدامات مراقبتی زیر را جهت بهبود سریعتر لازم است انجام دهد:
برای جلوگیری از ورم انگشتان دست آنها را گاه گاه تکان دهید.
عضلات مفاصل مبتلا را را بدون حرکت دادن مفاصل بطور مرتب منقبض و منبسط کنید تا جریان خون در عضو بهبود یافته و از لخته شدن خون و تورم اندام جلوگیری و مانع لاغر شدن عضلات شود .
اگر زخمی دارید که نیاز به پانسمان دارد آن را به روش استریل در مراکز درمانی و توسط افراد آگاه تعویض کنید. آنتی بیوتیکهای تجویز شده را کامل مصرف نمایید و از قطع خودسرانه آن اجتناب کنید.
مفصل شانه در اثر عدم استفاده سفت میشود و دامنه حرکتی آن محدود میگردد بنابراین باید هر چه زودتر و با نظر پزشک ورزش های پاندولی شانه را آغاز کنید به این صورت که به طرف جلو خم شده و اجازه دهید که بازوی آسیب دیده حول محورش بچرخد و از بدن دور شود.
مختصری درد سفتی و محدودیت دامنه حرکتی مفصل شانه ممکن است تا ۶ ماه و حتی بیشتر ادامه یابد.
- رژیم غذایی و تغذیه
فردی که دچار این نوع شکستگی میشود لازم است رژیم غذایی خود را به صورت زیر تنظیم نماید:
برای تسریع التیام بافت نرم و ،استخوان رژیم غذایی پرپروتئین و پرکالری استفاده کنید
جهت پیشگیری از یبوست از رژیم پرفیبر میوه ها و سبزیجات حاوی سبوس و مایعات فراوان استفاده کنید. صرف سبزیجات و مرکبات و آب میوههای تازه حاوی ویتامین C (ث) میتواند به بهبود سریعتر زخم کمک کند.
از مصرف موادی که موجب دفع کلسیم از ادرار میشود مانند مواد کافئین دار قهوه و نوشابه مشروبات الکلی، گوشت قرمز خودداری نمایید.
- فعالیت
به دنبال این نوع شکستگی فعالیت خود را به صورت زیر تنظیم نمائید
سعی کنید هر چه سریع تر از تخت خارج شوید.
از انجام ورزشهای سنگین و ورزشهایی که احتمال ضربه به محل شکستگی یا سقوط وجود دارد خودداری نمایید.
با اجازه پزشک میتوانید ورزشهای سبک مانند پیاده روی انجام دهید.
- در چه شرایطی به پزشک مراجعه نمایید؟
- در در فواصل منظم و مشخص شده توسط پزشک جهت ادامه درمان
- درد شدید در اندامهای صدمه دیده که با ضد دردهای معمولی تسکین نیابد.
- گزگز و مور مور انتهای اندام مبتلا
- سردی، رنگ پریدگی و یا کبودی انگشتان در انتهای عضو
- افزایش ورم انگشتان دست
- درد و قرمزی در محل زخم
- ترشح چرکی از زخم تب و لرز بی اشتهای