راهنمای بیمار
جراحی در شکستگی و پین گذاری
- شرح جراحی
هر گونه تغییر شکل استخوان بدنبال ،ضربه شکستگی نامیده می.شود این تغییر شکل ممکن است به اشکال مختلف ظاهر شده و با شدت متفاوت و ضعف همراه باشد گاهی شکستگی بسیار واضح است. در این حال ضربه موجب میشود استخوان به دو و یا حتی چند تکه کاملا جدا از هم تبدیل شود گاهی شدت ضربه وارده به حدی است که موجب خرد شدن استخوان میشود.
- هدف از درمان شکستگی
در درمان یک اندام شکسته دو هدف مشخص دنبال میشود: برگشتن شکل ظاهری اندام به اندازههای قبل از شکستگی کارکرد عضو آسیب دیده در کوتاهترین زمان به قبل از شکستگی برگردد.
- درمان
درمان شکستگی در سه مرحله انجام میشود جااندازی شکستگی، بیحرکت کردن قطعات شکسته شده و باز پروری پزشک معالج با دیدن رادیوگرافی نوع شکستگی را تشخیص و در صورتی که مشخص شود شکستگی با جا اندازی و گچ گیری قابل درمان نیست بیمار را را به اتاق عمل منتقل و پس از انجام بیحسی موضعی یا بیهوشی عمومی با شکافتن پوست و عضلات استخوان شکسته را مشخص کرده و قطعات شکسته شده را در زیر دید مستقیم در کنار یکدیگر قرار می دهد. سپس استخوان بوسیله پین در کنار هم ثابت و فیکس میشود.
- انواع پین
- پین وسیلهای فلزی برای بیحرکت کردن استخوان بعد از جااندازی می باشد. جنس پین از فلزاتی مانند استیل ضد زنگ و تیتانیم بوده که با بدن سازگار بوده و بر اثر مواد داخل بدن دچار خوردگی نمیشوند. استیل استفاده شده در این وسایل معمولا آلیاژ مخصوصی از آهن است که مقادیری کروم و کبالت دارد بر خلاف عقیده معمول، جنس این وسایل از پلاتین نیست.
- از این فلزات ابزارهای متنوعی به این منظور درست میکنند که متداول ترین آنها عبارتند از سیم ،پلاک ،میله ،پین نیل یا میخ، پیچ و اکسترنال فیکساتور یا تثبیت کننده خارج از پوست
- کاربرد پینها
- ثابت کردن کردن محل شکستگی
- کشش استخوانی
- تثبیت کنندههای استخوانی خارج از پوست در اکسترنال فیکساتور)
- عوارض
- به دنبال جراحی شکستگی و پین گذاری عوارض زیر برای فرد ممکن
- است ایجاد شود
- احتمال آسیب رسیدن به عروق و اعصاب در مسیر رسیدن از پوست
- به استخوان
- عفونت محل عمل
- عفونت استخوانی
- ضعیف شدن عضلات ناحیه شکستگی
- رژیم غذایی و تغذیه
به دنبال جراحی در ،شکستگی لازم است رژیم غذایی خود را به صورت زیر تنظیم نمائید:
- از رژیم غذایی با فیبر زیاد و مایعات استفاده نمایید که از ایجاد یبوست و نفخ جلوگیری کرده و به بهبود اشتها کمک می کند.
- از رژیم غذایی ،پرپروتئین پر کالری و سرشار از ویتامین استفاده کنید. مصرف سبزیجات و مرکبات و آب میوههای تازه حاوی ویتامین ث (C)، میتواند به بهبود سریعتر زخم کمک کند، لازم به تذکر است که مصرف شیر و لبنیات در بیمارانی که مدت زیادی در بستر باقی میمانند به علت احتمال ایجاد سنگهای ادراری باید محدود شود.
- فعالیت
به دنبال جراحی شکستگی لازم است فعالیت خود را به صورت زیر تنظیم نمائید
- جهت بهبود گردش خون و جلوگیری از ایجاد عوارض باید هر چه سریعتر تمرینات ورزشی خود را زیر نظر پزشک معالج و فیزیوتراپ شروع کنید و بتدریج به مدت و دامنه آن اضافه کنید.
- در شروع حرکت تغییر وضعیت و نقل و انتقال می توانید از وسایل کمک حرکتی نظیر ،عصا ،واک ویلچر و ... استفاده کنید.
- مراقبت
نرمش های نرم وکفپوش هایی که سبب لیز خورد ن میشود را جابجا کنید.
برای تسریع در بهبودی اقدامات مراقبتی زیر را انجام دهید
- استفاده از تکنیکهای آرام سازی مانند تنفس عمیق استفاده از مسکن ها و شل کنندههای عضلانی تجویز شده توسط پزشک سبب کاهش در می شود.
- تخلیه ناقص مثانه در اثر وضعیت خوابیده در تخت میتواند سبب عفونت ادراری گردد لذا مقدار کافی مایعات مصرف کرده و هر ساعت یکبار ادرار .کنید در صورت بروز تب یا سوزش و درد در هنگام ادرار کردن به پزشک مراجعه کنید.
- جهت تامین سلامت پوست وضعیت پوست را مکرراً در نقاط فشاری پاشنه خاجی، شانه ها و ..) کنترل کنید.
- کم تحرکی تعریق و کاهش بافتهای زیر جلدی بخصوص در افراد مسن و دیابتی سبب ایجاد شکنندگی پوست و زخم فشاری میگردد لذا از باقی ماندن در یک وضعیت بیش از ۲ ساعت خودداری کنید روزانه پوست را از نظر قرمزی سائیدگی و تورم کنترل کنید.
- عدم چین خوردگی ملحفه ها و رطوبت آنها حائز اهمیت است.
- برای افراد مسن و ناتوان و بیماران دیابتی از وسایل حفاظتی برای تسکین فشار و تشکهای مواج و ... استفاده نمایید.
- مصرف دخانیات و الکل باید قطع گردد.
- عضلات محل شکستگی را به طور مرتب منقبض و منبسط کنید.
-
- محدودیت فعالیت و تحمل وزن توصیه شده از طرف پزشک معالج خود را رعایت کنید
- چون یک سر پین درون استخوان است و سر دیگر آن در بیرون از بدن باقی می ماند باعث میشود تا میکروبها بتوانند از راه پوست و از اطراف پین وارد زیر پوست و سپس استخوان و موجب بروز عفونت شوند. پس بسیار اهمیت دارد که پین و پوست اطراف آن تمیز نگه داری شود تا از احتمال بروز عفونت کاسته گردد مراحل تمیز کردن و مراقبت ازپین»
- دستهای خود را به خوبی شسته و تمیز کنید.
- یک حوله تمیز را زیر محلی که میخواهید کار کنید قرار دهید. مقداری از نرمال سالین یا سرم شستشو را در ظرف تمیزی بریزید.
- یک سواب یا گوش پاک کن را برداشته و سر پنبه ای آن را در محلول نرمال سالین بزنید تا خیس شود سپس آن را در دورادور محلی که پین به درون پوست رفته .بکشید با این کار سعی کنید ترشحات خشک شده در این محل را از پوست و پین جدا کنید. این کار را آنقدر تکرار کنید تا هیچ چیزی به محل تماس پین و پوست چسبیده باقی نماند
- با یک گوش پاک کن که آن را با نرمال سالین خیس کرده اید طول پین را تمیز کنید.
- با یک سواب یا گوش پاک کن خشک پوست اطراف پین را خشک کنید.
- سر پنبه ای یک سواب یا گوش پاک کن را در محلول بتادین زده و سپس به اطراف پوست در محل تماس با پین بکشید.
- دور هر پین در محل تماس با پوست را یک گاز بگذارید. گاز را از وسط با یک قیچی تمیز شکاف داده و آن را در دور پین و بر روی پوست قرار دهید.
- دارو
داروهای تجویز شده از طرف پزشک معالج ) آنتی بیوتیکها ضد دردها، ضد التهاب و..... ) باید در فاصله زمانی معین و یک دوره کامل مصرف گردد.
- در چه شرایطی به پزشک مراجعه نمائید؟
در صورت هر گونه افزایش ورم والتهاب انتهای عضو و رنگ پریدگی و یا کبودی انگشتان ) با وجود قرار دادن عضو بالاتر از سطح قلب ) و احساس بی حسی و سوزن سوزن شدن انتهای عضو آسیب دیده و دردی که با مسکن برطرف نمیشود و یا لحظه به لحظه شدت می یابد و شل یا سفت شدن پین و بوی نامطبوع و ترشح چرکی از محل عمل در صورت وجود هر گونه قرمزی، تورم، حساسیت و یا ترشح چرکی از محل زخم و اطراف پین و یا بروز تب